Heeft u weleens last van een jeukende hoofdhuid met schilfers? Dan weet u hoe vervelend dat is.
Niet alleen de jeuk is een kwelling, ook de schilfers zijn bepaald geen pretje.
Vooral op donkere kleding zijn ze goed zichtbaar en dat ziet er al snel onverzorgd uit. Wat is de oorzaak?
Waar komen die vervelende schilfers vandaan? En waarom jeukt uw hoofdhuid zo?

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN SCHILFERS OP DE HOOFDHUID?

Heeft u weleens last van een jeukende hoofdhuid met schilfers? Dan weet u hoe vervelend dat is.
Niet alleen de jeuk is een kwelling, ook de schilfers zijn bepaald geen pretje.
Vooral op donkere kleding zijn ze goed zichtbaar en dat ziet er al snel onverzorgd uit. Wat is de oorzaak?
Waar komen die vervelende schilfers vandaan? En waarom jeukt uw hoofdhuid zo?

De antwoorden zijn niet altijd even makkelijk te achterhalen. Er kan sprake zijn van roos, maar dat is zeker niet altijd het geval.
Daarom gaan we in deze blog op zoek naar de oorzaken van een jeukende hoofdhuid met schilfers. En natuurlijk kijken we ook hoe u eraf komt.

Een jeukende hoofdhuid en schilfers zien we bij verschillende aandoeningen en hoofdhuidproblemen. De belangrijkste zetten we hieronder op een rijtje:

 • Roos
  Bij schilfers denkt u waarschijnlijk aan roos. Veel mensen verwarren roos op de hoofdhuid met een droge hoofdhuid. Roos is te herkennen aan gelige, vettige schilfers verspreid over de hele hoofdhuid.
 • Droge hoofdhuid
  Bij een droge hoofdhuid zijn de schilfers wit van kleur, heel fijn en zitten ze los. Als u bij een droge hoofdhuid uw hand door uw haar haalt, vallen de schilfers makkelijk op uw kleding.
 • Seborroïsch eczeem
  Hebben de schilfers een gele of geel-witte kleur en is de hoofdhuid rood? Dan is de kans groot dat er sprake is van seborroïsch eczeem. Zeker als de hoofdhuid ook nog jeukt en de schilfers tevens bij de wenkbrauwen en rond de neusvleugels te zien zijn.
 • Psoriasis
  Bij psoriasis zijn de schilfers dikker en wit-zilver van kleur. Meestal zitten ze vast op de hoofdhuid en zijn ze dus niet op uw kleding zichtbaar. De hoofdhuid is bij psoriasis vaak erg rood en u heeft waarschijnlijk ook veel last van jeuk.
 • Schimmel of een bacterie
  Een schimmel of bacterie kan ook schilfering veroorzaken. De fijne witte schilfers zitten dan maar op een deel van de hoofdhuid. Op die plek heeft u ook last van jeuk en valt uw haar mogelijk uit.

DE BEHANDELING VAN EEN JEUKENDE HOOFDHUID MET SCHILFERS

De behandeling van een jeukende hoofdhuid met schilfers hangt natuurlijk van de oorzaak af. Bij roos past een andere behandeling dan bij een droge hoofdhuid of seborroïsch eczeem. Het is dus belangrijk om eerst vast te stellen wat er precies aan de hand is. Breng daarvoor gerust een bezoek aan een Mediceuticals® salon voor persoonlijk advies. Zij vertellen u graag van welk hoofdhuidprobleem sprake is en welke verzorgingsproducten daar het beste bij passen. Ook laten ze het u weten als het verstandig is om eens contact op te nemen met de huisarts of dermatoloog.

In de tussentijd zijn er wel een aantal dingen die u zelf al kunt doen om de schilfers en jeuk te verminderen:

 • Gebruik de juiste shampoo en conditioner
  Bij een jeukende hoofdhuid met schilfers is het gebruik van de juiste shampoo erg belangrijk. Het is zelfs mogelijk dat een agressieve shampoo de oorzaak is van de problemen. Kies daarom voor een shampoo die geschikt is voor hoofdhuidproblemen. De Scalp Therapies lijn van Mediceuticals® is speciaal ontwikkeld om de specifieke oorzaak van het hoofdhuidprobleem aan te pakken. Hierin vindt u shampoos en conditioners voor verschillende hoofdhuidproblemen, waaronder roos, een droge hoofdhuid en een geïrriteerde hoofdhuid.
 • Was uw haar en hoofdhuid niet te heet en denk aan inwerktijden
  Bij hoofdhuidproblemen is het belangrijk om het haar en de hoofdhuid niet te heet te wassen. Laat de shampoo en conditioner daarnaast goed inwerken en spoel ze ook goed weer uit. Tijdens het wassen masseert u de hoofdhuid om de schilfers los te weken. Uitspoelen doet u het liefst met lauw water, omdat veel hitte voor een jeukende hoofdhuid geen goed idee is. Het droogt de hoofdhuid verder uit en dat maakt de jeuk alleen maar erger.
 • Vermijd het gebruik van hittetools
  Naast te heet water tijdens het wassen, zijn ook hittetools als de föhn of stijltang bij een jeukende hoofdhuid met schilfers geen goed idee. Gebruik beide daarom het liefst een tijdje niet. Wilt u uw haar toch graag föhnen? Houd de föhn dan niet te dicht bij uw hoofd. Overweeg om alleen de punten van het haar te föhnen en de bovenkant bij de hoofdhuid aan de lucht te laten drogen.
 • Gebruik huidvriendelijke stylingproducten
  De producten die u in uw haar doet om het te stylen, hebben ook veel invloed op de conditie van de hoofdhuid. Kies daarom voor huidvriendelijke producten die speciaal geschikt zijn voor een gevoelige hoofdhuid. De haarstylingproducten van Mediceuticals® zijn met een gerust hart te gebruiken. Ze zijn verrijkt met natuurlijke botanische ingrediënten, zijn in water oplosbaar en houden de hoofdhuid in goede conditie.
 • Stop met krabben
  We weten dat het heel erg moeilijk is… niet krabben als u last heeft van jeuk. Maar toch is het wel verstandig om niet te krabben. Door te krabben beschadigt u de hoofdhuid, wat de klachten alleen maar erger maakt. De hoofdhuid kan zelfs gaan ontsteken. Dat is natuurlijk het laatste wat u wilt.

HOE GAAT HET NU VERDER?

Het probleem bij een jeukende hoofdhuid met schilfers zit hem vaak in het vinden van de oorzaak. Die oorzaak bepaalt ook hoe makkelijk het te behandelen is.
Zo is een droge hoofdhuid goed te behandelen terwijl psoriasis en seborroïsch eczeem lastiger te behandelen zijn.
Met de speciale shampoos en conditioners van Mediceuticals® is er vaak een hoop verbetering mogelijk.

Mocht een oorzaak toch niet goed te achterhalen zijn, dan helpen de tips hierboven hopelijk om de klachten te verlichten.
Verwacht hierbij niet binnen een dag resultaat, maar geef uw hoofdhuid de tijd om zich te herstellen. Verbetert de situatie niet en vertrouwt u het toch niet helemaal?
Neem dan contact op met een arts of dermatoloog om erger te voorkomen.