Zitten er gelige, vettige schilfers in uw haar of op uw hoofdhuid? Dan is de kans groot dat u last heeft van hoofdroos.
Van de mensen die last hebben van hoofdhuidproblemen is hoofdroos, ook wel haarroos of roos, de meest voorkomende vorm.
Hoofdroos kenmerkt zich door gelige, vettige schilfers op de hoofdhuid en is niet besmettelijk.
Ook heeft het niets te maken met uw persoonlijke hygiëne. Ongemakkelijk is het wel.

Veel mensen ervaren hoofdroos als een vervelend probleem omdat het zorgt voor veel huidschilfers die vast zitten in het haar en op de hoofdhuid.
Daarnaast heeft u bij hoofdroos ook last van een jeukende hoofdhuid, wat voor veel irritatie zorgt.
En dan is het ook nog belangrijk om bij hoofdroos zo min mogelijk te krabben, om zo ontstekingen van de hoofdhuid te voorkomen.

WAT IS HOOFDROOS?

Bij roos heeft u last van gelige, vettige schilfers op de hoofdhuid. Zeker de helft van de mensen heeft weleens last van roos. Als u er eenmaal een keer last van heeft, is de kans groot dat u er vaker last van krijgt. Veel mensen verwarren roos op de hoofdhuid met een droge hoofdhuid. Toch zijn er duidelijke verschillen.

Bij hoofdroos zijn de schilfers vaak wat geliger en plakken ze meer aan de hoofdhuid vast. De schilfers laten minder snel los. Bij een droge hoofdhuid zijn de schilfers heel fijn en wit van kleur, heel fijn en zitten ze los. Als u bij een droge hoofdhuid uw hand door uw haar haalt, vallen de schilfers makkelijk op uw kleding.

WAT IS DE OORZAAK VAN ROOS?

Bij mensen die last hebben van hoofdroos, vernieuwen de hoofdhuidcellen zich te snel. Bij een gezonde hoofdhuid vernieuwt de huid zich continu, de cellen in de huid delen zich en vormen steeds een nieuwe laag. De oude cellen gaan dood en laten los. De schilfertjes die hierdoor ontstaan zijn met het blote oog niet zichtbaar.

Bij mensen met hoofdroos delen de cellen van de huid zich twee keer zo snel. Deze cellen plakken aan elkaar vast en vormen dan schilfers die zichtbaar zijn. Dit zorgt er net als bij psoriasis voor dat te veel huidschilfers tegelijkertijd loslaten. Bij hoofdroos zorgt dit niet voor een ophoping of ontsteking zoals bij psoriasis, maar wel voor meer schilfers die zichtbaar zijn in het haar en op de hoofdhuid.

Hoofdroos wordt vaak gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. De oorzaak van hoofdroos is dan ook hetzelfde als dat van seborroïsch eczeem. Het enige verschil is dat hoofdroos milder is doordat de klachten minder hevig zijn. Een gistachtige schimmel (Malassezia ook wel Pityrosporon Ovale genoemd) zorgt ook bij hoofdroos voor het schilferen van de hoofdhuid. Bij roos door seborroïsch eczeem ziet u vaak ook huidschilfers voorkomen in bijvoorbeeld de wenkbrauwen.

WAT KAN DE KLACHTEN VAN HOOFDROOS VERERGEREN?

Er zijn een aantal factoren die een rol lijken te spelen bij het verergeren van de klachten van hoofdroos:

Stress
Stress is geen directe oorzaak van roos, maar kan hoofdroos wel verergeren. Door stress maakt u meer van de hormonen testosteron en cortisol aan. Die hebben invloed op de talgproductie. Daarnaast heeft stress ook invloed op het immuunsysteem. De conditie van uw hoofdhuid kan hierdoor uit balans raken, waardoor gistachtige schimmels meer kans krijgen om te groeien.

Het ontbreken van belangrijke voedingsstoffen
Ongezond eten is de oorzaak van veel ellende. Maar wist u dat het ook roos kan verergeren? Door te veel suiker en koolhydraten te eten, piekt het hormoon insuline. Zo’n piek zorgt weer voor een overproductie van talg, met mogelijk roos tot gevolg.

Gevoeligheid voor bepaalde verzorgingsproducten
De verzorgingsproducten die u gebruikt om uw haar te wassen en stylen, spelen bij roos mogelijk ook een rol. Er zijn producten die hoofdroos kunnen veroorzaken of verergeren. Roos kan ontstaan door het gebruik van een te agressieve shampoo. Ook hard water met veel kalk en agressieve stylingproducten dragen mogelijk bij aan het ontstaan van hoofdroos. Pas daarom altijd op met verzorgingsproducten die irriterende stoffen bevatten.

Te weinig uw haren wassen
De frequentie van haren wassen luistert nogal nauw. Minder dan 2 tot 3 keer per week uw haren wassen is vaak te weinig. Haarfollikels kunnen hierdoor verstopt raken door talg, dode huidcellen en stylingsproducten. Uw hoofdhuid kan hierdoor geïrriteerd raken en gaan schilferen en jeuken.

WAT TE DOEN TEGEN ROOS EN EEN JEUKENDE HOOFDHUID?

Er zijn verschillende producten te koop om hoofdroos mee te behandelen. Sommige producten zijn gericht op het bestrijden van gisten en anderen op het remmen van de ontstekingen van de huid en daarmee de jeuk. Het product dat mensen het meest gebruiken is een anti-roos shampoo. Bij Mediceuticals® hebben we X-Folate shampoo tegen hoofdroos in het assortiment. Bij de behandeling van hoofdroos is het belangrijk om de shampoo goed in te masseren over de hele hoofdhuid en vervolgens 2 tot 3 minuten te laten intrekken. Hierdoor kunnen de actieve ingrediënten in de shampoo de schilfers losweken en de ontstekingen van de hoofdhuid verminderen. Naast het gebruik van een shampoo, is het ook belangrijk om de zuurgraad (pH-waarde) van de hoofdhuid te neutraliseren met een conditioner geschikt voor de hoofdhuid, zoals onze Therapeutic conditioner. Breng de verkoelende Therapeutic conditioner aan op de hoofdhuid en de haren. Laat het product 2 tot 3 minuten inwerken en spoel vervolgens grondig uit met lauwwarm water.

Voor de behandeling van hardnekkige hoofdroos is het aan te raden om een Dandruff Kit te gebruiken. Daarin vindt u naast onze X-Folate shampoo en Therapeutic conditioner ook de Therarx. Dit product verdeelt u voor het wassen over uw hele hoofdhuid of alleen de plekken waar de roos zit. Laat dit 1 tot 2 minuten inwerken. Was de Therarx niet uit, maar maak de haren vochtig met water en breng direct de shampoo aan en laat het 2 tot 3 minuten inwerken. Na het uitspoelen van de shampoo sluit u de behandeling af met de conditioner die u ook 2 tot 3 minuten laat inwerken voordat u het uitspoelt met lauwwarm water.

GEEN ROOS MEER

Veel mensen hebben eens, maar vaak meermaals in hun leven last van roos. Het ontstaan van roos is duidelijk, maar een exacte oorzaak is meestal moeilijk vast te stellen.
Gelukkig is roos wel goed te behandelen. Met een shampoo, conditioner en eventueel een voorbehandeling, verdwijnt de roos. En daarmee ook de vervelende jeuk die erbij komt kijken.

Bedenk wel dat uw hoofdhuid de tijd nodig heeft om zich weer te herstellen. En help de haarverzorgingsproducten een handje door gezond te eten en stress te vermijden.
Pas in het vervolg ook op met agressieve haarproducten die uw hoofdhuid beschadigen. Dan geniet u langer van een gezonde hoofdhuid zonder roos.