WAT IS DE OORZAAK VAN EEN GEÏRRITEERDE HOOFDHUID?

Een branderig gevoel, een tintelende huid en last van pijn en roodheid. Het zijn allemaal klachten die voorkomen bij een gevoelige hoofdhuid.
Net als irritatie en jeuk. Dit zijn vervelende en storende klachten, die in uw dagelijks leven voor veel ongemak zorgen.
En waar velen van ons mee te maken krijgen. Als we kijken naar de statistieken, gaat het om 60% van de vrouwen en 40% van de mannen.
Bovenstaande klachten zijn dus zeker geen uitzondering.

Maar wat is de oorzaak van een gevoelige hoofdhuid? Kan het zijn dat er meer aan de hand is?
En hoe is een jeukende hoofdhuid het best te behandelen? Op die vragen geven we in deze blog antwoord.

Een gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid kan meerdere oorzaken hebben.
Bij veel mensen gaat het mis met de goede conditie van de hoofdhuid door de shampoo die ze gebruiken.
Agressieve reinigingsproducten in shampoos tasten de zuurmantel van de hoofdhuid aan. De zuurmantel is de natuurlijke zuurtegraad die de huid beschermt. Raakt die zuurtegraad uit balans? Dan is de huid vatbaarder voor droogte, jeuk en irritatie.

Naast shampoo zijn er nog een aantal andere factoren die een rol spelen:

 • Weersomstandigheden, zoals zon, warmte, kou en harde wind.
 • Periodes van fysieke of emotionele stress, waardoor u letterlijk en figuurlijk met uw handen in het haar zit (door de jeukende hoofdhuid die het veroorzaakt).
 • Hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap, menopauze of bepaalde momenten binnen de menstruatiecyclus.
 • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
 • Voedselallergieën of -intoleranties.

Een geïrriteerde en jeukende hoofdhuid kan ook een medische reden hebben. Aandoeningen als psoriasis of seborroïsch eczeem, die we hierboven al noemden. Om een onschuldige gevoelige hoofdhuid van serieuze hoofdhuidproblemen te onderscheiden, houdt u het volgende in uw achterhoofd:

 • U herkent een van de bovenstaande veroorzakers van een gevoelige hoofdhuid en wast uw haar vaak met een agressieve shampoo. Vooral na het wassen heeft u extra last van jeuk.
  → Er is waarschijnlijk sprake van een gevoelige hoofdhuid.
 • U heeft last van witte of gele schilfers op uw hoofdhuid.
  → Er is waarschijnlijk sprake van roos, droge hoofdhuid of seborroïsch eczeem.
 • U heeft last van rode, schilferige en zilverachtige plekjes op uw hoofdhuid.
  → Er is waarschijnlijk sprake van psoriasis.
 • U heeft extreem veel jeuk op uw hoofdhuid.
  → Er is waarschijnlijk sprake van een droge hoofdhuid.

WAT TE DOEN TEGEN EEN JEUKENDE OF GEVOELIGE HOOFDHUID?

Een gevoelige hoofdhuid die jeukt zonder medische oorzaak is goed te behandelen. Zo zijn er een aantal simpele oplossingen die u heel makkelijk zelf toepast:

 • Een shampoo tegen een jeukende hoofdhuid
  Omdat een agressieve shampoo vaak de oorzaak van een jeukende hoofdhuid is, doet u er verstandig aan om over te stappen naar een andere shampoo. Bij Mediceuticals® hebben we verschillende shampoos die bij hoofdhuidproblemen voor verlichting zorgen. De producten uit de Scalp Therapies lijn van Mediceuticals® zijn speciaal ontwikkeld om de specifieke oorzaak van een hoofdhuidprobleem aan te pakken. Hierdoor is het mogelijk om de hoofdhuid weer in gezonde conditie te brengen.
 • De hoofdhuid regelmatig wassen
  Het is belangrijk om uw haar en hoofdhuid regelmatig te wassen met een passende shampoo. Doe dit altijd met lauwwarm water, te heet water kan de hoofdhuid beschadigen. Wanneer u te weinig uw haar en hoofdhuid wast, hopen talg en cosmeticarestanten zich op en verstoppen de haarfollikels. Dit kan zorgen voor een ongezonde hoofdhuid waardoor irritatie ontstaat. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een verstoorde haargroei. Door regelmatig te wassen met de juiste verzorgingsproducten werkt u aan een gezonde conditie van de hoofdhuid.
 • Niet te heet föhnen
  Hitte staat erom bekend de huid uit te drogen. Stel uw haar bij een gevoelige hoofdhuid daarom zo min mogelijk bloot aan hitte. Föhn uw haar een tijdje niet, of gebruik de föhn alleen om de uiteinden droog te maken. Gebruik ook altijd de laagste hittestand van de föhn. Het is ook goed om de föhn iets meer op afstand van de hoofdhuid te houden.
 • Gezond eten
  Gezonde voeding speelt bij een gezonde hoofdhuid een belangrijke rol. Eet niet te veel suikers en vet, maar ga voor verse producten en veel groente en fruit. Drink daarnaast ook voldoende water om de huid van binnenuit te hydrateren.
 • Stress vermijden
  Omdat zowel fysieke als emotionele stress een jeukende hoofdhuid in de hand werken, is het belangrijk om alle vormen van stress zo veel mogelijk te vermijden.
 • Draag het haar los
  Een geïrriteerde hoofdhuid ontstaat ook door het haar vaak vast te dragen. Door een staart, vlecht of knot kan het haar slecht ademen. Daarnaast beschadigt het te strak samenbinden van het haar de haarfollikels, wat erg pijnlijk is. Draag het haar daarom niet te vaak en te strak vast, zeker ‘s nachts niet.
 • Zonbescherming
  Ook de hoofdhuid verbrandt en droogt uit door de zon, wat zorgt voor irritatie en jeuk. Daarom is het goed om bij warm weer een hoed of pet te dragen.
 • Wees voorzichtig met een borstel
  Het effect van een borstel door het haar wordt nogal eens onderschat. Wist u bijvoorbeeld dat te hard borstelen bij een gevoelige hoofdhuid echt uit den boze is? Door het haar hard te borstelen, maakt u de gevoeligheid en jeuk alleen maar erger en kan het haar en de hoofdhuid beschadigen. Neem daarom altijd even rustig de tijd om uw haar te borstelen. U doet er uw hoofdhuid (en uw haar trouwens ook) een groot plezier mee. Om het haar en de hoofdhuid te beschermen kunt u kiezen voor onze Scalpro borstel. Deze borstel van Mediceuticals® ontwart het haar eenvoudig en glijdt moeiteloos door het haar. Door de ronde vorm en zachte flexibele siliconen pinnen gaat de borstel haarbreuk en beschadiging van de hoofdhuid tegen. De natuurlijke borstelharen polijsten het haar en hebben een antistatische werking. De Scalpro borstel is geschikt voor ieder haartype, ook bij krullend, lang of dik haar en zelfs bij haarwerken en extensions. Ook voor mensen met een gevoelige hoofdhuid is de borstel een uitkomst waardoor hij ook ideaal te gebruiken is bij kinderen.
 • Advies vragen aan een expert
  Weet u niet 100% zeker of de oorzaak van uw gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid onschuldig is? Breng dan gerust een bezoek aan een Mediceuticals® salon voor persoonlijk advies. Zij vertellen u ook graag welke producten het beste zijn voor uw haar en hoofdhuid.

GEEN GEVOELIGE HOOFDHUID MEER

Een gevoelige hoofdhuid is erg vervelend. Zeker als het klachten veroorzaakt als jeuk en roodheid. Gelukkig is het vaak onschuldig en goed te behandelen. Daarbij is het vooral belangrijk om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Al zijn gezond eten, voldoende drinken en een goede zonbescherming ook belangrijk. Vergeet niet dat het wel even duurt voordat u na de tips hierboven resultaat ziet. De hoofdhuid heeft wat tijd nodig om zich te herstellen.