Voelt uw hoofdhuid trekkerig aan en heeft u vaak jeuk op uw hoofd? Dan is de kans groot dat een droge hoofdhuid de boosdoener is.
Vooral in de winter hebben veel mensen er last van. Dat komt door de kou en droge lucht van de verwarming.
Maar ook op andere momenten in het jaar kan uw hoofdhuid droog aanvoelen.
De oorzaken kunnen zowel interne als externe factoren zijn.
Misschien herkent u er een of meerdere als we ze verderop in dit blogartikel bespreken.

Wat vaststaat is dat een droge hoofdhuid erg vervelend is. Het voelt niet prettig aan en de huid kan ook gaan schilferen.
Daardoor denkt u misschien ook wel aan roos, maar dat is niet hetzelfde.
Lees verder om te ontdekken waar u een droge hoofdhuid aan herkent, wat de oorzaken zijn en waar de oplossing ligt.

WAT IS DE OORZAAK VAN EEN DROGE HOOFDHUID?

De oorzaken van een droge hoofdhuid lopen uiteen. Soms is het een kwestie van erfelijke aanleg. Het kan zijn dat u door uw genen sneller last heeft van een droge hoofdhuid dan anderen. Daarnaast zijn er interne en externe factoren die een rol spelen.

Erfelijkheid valt net als hormonale veranderingen onder de interne factoren. Dan moet u denken aan bijvoorbeeld een zwangerschap of de overgang. Heeft u last van huidproblemen zoals atopische dermatitis of psoriasis? Dan is de kans op een droge hoofdhuid ook groter. Een andere interne factor die een droge hoofdhuid kan veroorzaken is veroudering. Hoe ouder u bent, hoe droger uw huid is. Tot slot speelt ook fysieke en emotionele stress een rol.

Als interne factoren niet de boosdoener zijn, kan het zijn dat er externe factoren zijn die de droge hoofdhuid veroorzaken. Zo hadden we het aan het begin van dit artikel al even over de winter. Verandering van temperatuur of de seizoenen is een bekende oorzaak van een droge hoofdhuid. Ook een ongezonde levensstijl speelt een rol. Slechte voeding en roken werken een droge hoofdhuid in de hand. Daarnaast kan het zijn dat u bepaalde medicijnen slikt waar uw hoofdhuid droog van wordt. Ten slotte droogt het gebruik van agressieve haarproducten, te warm wassen of föhnen de hoofdhuid ook uit. Pas daarom op met shampoos, zeep en haarproducten met irriterende ingrediënten en föhn of was het haar niet te heet.

EEN DROGE HOOFDHUID BEHANDELEN

Ondanks dat de oorzaken van een droge hoofdhuid uiteenlopen, is het goed te behandelen. We delen graag onderstaande tips om een droge hoofdhuid tegen te gaan:

Let op uw voeding
Een van de externe factoren verantwoordelijk voor een droge hoofdhuid, is slechte voeding. Het is belangrijk om uw hoofdhuid van binnenuit goed te verzorgen. Dat betekent dat u moet proberen om gezond te eten en voldoende te drinken. Bij voorkeur drinkt u dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water. Daarnaast is het belangrijk om gezonde voeding te eten met veel vitamine E, vitamine B en omega-3-vetzuren. Deze vitaminen zitten bijvoorbeeld in vette vis, noten, lijnzaad en avocado. Daarnaast is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. U kunt daarnaast een voedingssupplement overwegen om uw lichaam in een optimale conditie te houden en brengen.

Reinig uw haar en hoofdhuid met de juiste producten
Op uw hoofdhuid zit een natuurlijk vetlaagje dat de hoofdhuid beschermt. Door uw haar en hoofdhuid te wassen met een te agressieve shampoo beschadigt u die beschermlaag en droogt de hoofdhuid uit. Gebruik daarom bij een droge hoofdhuid een shampoo en conditioner die vriendelijk zijn voor de huid. X-Derma shampoo van Mediceuticals® helpt bij de behandeling van een droge, schilferige, schrale en gevoelige hoofdhuid. X-Derma shampoo reinigt de haren en de hoofdhuid op een milde wijze zonder uit te drogen. En met onze Therapeutic conditioner voor de gevoelige huid heeft u een fijn product om het haar en hoofdhuid te verzorgen en hydrateren.

Wees voorzichtig met een borstel
Het effect van een borstel door het haar wordt nogal eens onderschat. Wist u bijvoorbeeld dat te hard borstelen bij een droge hoofdhuid echt uit den boze is? Door het haar hard te borstelen, maakt u de droogheid en jeuk alleen maar erger en kan het haar en de hoofdhuid beschadigen. Neem daarom altijd even rustig de tijd om uw haar te borstelen. U doet er uw hoofdhuid (en uw haar trouwens ook) een groot plezier mee. Om het haar en de hoofdhuid te beschermen kunt u kiezen voor onze Scalpro borstel. Deze borstel van Mediceuticals® ontwart het haar eenvoudig en glijdt moeiteloos door het haar. Door de ronde vorm en zachte flexibele siliconen pinnen gaat de borstel haarbreuk en beschadiging van de hoofdhuid tegen. De natuurlijke borstelharen polijsten het haar en hebben een antistatische werking. De Scalpro borstel is geschikt voor ieder haartype, ook bij krullend, lang of dik haar en zelfs bij haarwerken en extensions. Ook voor mensen met een gevoelige hoofdhuid is de borstel een uitkomst waardoor hij ook ideaal te gebruiken is bij kinderen.

Pas op met hitte
Heet water en hitte van een föhn, krultang of stijltang beschadigen de natuurlijke beschermlaag van de hoofdhuid. Was uw haar daarom met lauwwarm water. Hoe lekker het ook is om warm (of heet) te douchen, uw hoofdhuid doet u er geen plezier mee.

Pas daarnaast op met de föhn, krultang of stijltang. De laatste twee gebruikt u bij een droge hoofdhuid liever even helemaal niet. Het haar helemaal niet föhnen kan lastig zijn. Het is vaak dé manier om het in model te brengen. Gebruik de föhn daarom op een lagere temperatuurstand. Het föhnen duurt dan langer, maar het is wel veel beter voor uw hoofdhuid.

Verzorg uw haar met verzorgingsproducten
Er zijn verschillende verzorgingsproducten om een droge hoofdhuid mee te behandelen. Bij Mediceuticals® hebben we daarvoor een speciale Scalp Treatment Kit voor de droge hoofdhuid. Dit is een 3-stappenplan voor de behandeling van een droge hoofdhuid. Naast de X-Derma shampoo en Therapeutic conditioner vindt u in de verpakking ook een product dat u voorafgaand aan de shampoo gebruikt. Daarmee is het een extra intensieve en complete behandeling om van uw droge hoofdhuid af te komen. Aanvullend kunt u eventueel enkele druppels Bao-Med olie toevoegen aan de conditioner voor extra hydratatie van de hoofdhuid.

GEEN DROGE HOOFDHUID MEER

Een droge hoofdhuid komt veel voor en is gelukkig goed te behandelen. Toch is het als u er last van heeft maar wat vervelend. De oorzaken van een droge hoofdhuid lopen uiteen, maar zijn meestal goed te achterhalen. En zelfs als dat niet lukt, zijn de behandelmethoden bijna altijd effectief. Door de tips hierboven op te volgen, komt ook u weer van uw droge hoofdhuid af. Verwacht niet binnen een paar dagen al resultaat, maar geef uw hoofdhuid de tijd om zich te herstellen. Door gezond te eten, lief te zijn voor uw hoofd en haar, en de juiste verzorgingsproducten te gebruiken, herstelt ook uw droge hoofdhuid zich vanzelf.