Heeft u last van overmatig haaruitval? En ontdekt u steeds vaker kale plekken op uw hoofd?
Dan kan het zijn dat u last heeft van alopecia areata, wat letterlijk pleksgewijze kaalheid betekent.
Alopecia areata is een auto-immuunziekte die de haarwortels aantast.
Dat gebeurt op verschillende plekken op het hoofd, waardoor op die plekken alle haren uitvallen.
Om die plekken heen, groeien de haren gewoon door. Daaraan is dus niets bijzonders op te merken.
De kaalheid veroorzaakt door alopecia areata blijft soms beperkt tot de hoofdhuid,
maar kan ook op andere plekken op uw lichaam voorkomen.

Haaruitval door alopecia areata is vervelend. Zeker omdat de oorzaak van de auto-immuunziekte nog onbekend is en de behandeling nog onzeker. Een meevaller is wel dat het haar op de kale plekken op het hoofd vaak weer teruggroeit. Daar gaat alleen wel wat tijd overheen. Gun uw haar de tijd om terug te komen en ondersteun dat proces door de juiste producten te gebruiken. Bij veel haaruitval is het ook mogelijk om (tijdelijk) een pruik of haarstukje te dragen.

WAT ZIJN DE OORZAKEN?

De exacte oorzaken van alopecia areata zijn onbekend. Wel hebben alopecia areata-patiënten vaak ook aan andere auto-immuunziekten. Denk hierbij aan schildklieraandoeningen of bepaalde vormen van eczeem, psoriasis, astma, allergieën en bloedarmoede. En als ze deze auto-immuunziekten zelf niet hebben, dan hebben familieleden ze vaak wel. Daarnaast lijkt alopecia areata ook een genetische component te hebben, waarbij meerdere mensen binnen dezelfde familie er last van hebben.

Wat het precies is dat de auto-immuumrespons triggert, is ook nog niet bekend. Soms openbaart alopecia areata zich na veel stress, een infectie of gebruik van sommige medicijnen. Deze factoren zijn niet de oorzaak van het ontstaan van de ziekte, maar kunnen de ziekte mogelijk wel activeren.

WAT IS HET VERLOOP VAN DE ZIEKTE?

Het verloop van alopecia areata is bij elke patiënt anders. Bij 70 à 80% van de mensen met de ziekte groeit het haar binnen 1 à 2 jaar weer terug. De ontsteking tast namelijk alleen de haren zelf aan, niet de haarwortels. Dus zodra de ontsteking geneest, keert de haargroei vaak weer terug. De kans op terugkeer van de haren is helaas wel kleiner als:

 • De haarscheiding op het hoofd is aangetast.
 • De haaruitval al in de kindertijd begint.
 • De patiënt ook lijdt aan andere auto-immuunziekten.

HOE IS ALOPECIA AREATA TE HERKENNEN?

Haaruitval kan meerdere oorzaken hebben. Daarom is het goed om precies te weten aan welke symptomen alopecia areata te herkennen is:

 • Ronde of onregelmatige kale plekken op het hoofd
  De eerste kale plekken op het hoofd bij alopecia areata zijn meestal net zo groot als een muntstuk. De kale plek voelt glad aan. De haaruitval kan onregelmatig blijven, maar het kan ook zo zijn dat al het haar uitvalt.
 • Tintelingen
  Er zijn alopecia areata-patiënten die last hebben van een licht tintelend gevoel op de hoofdhuid.
 • Veel haaruitval in korte tijd
  De haaruitval gaat vaak vrij snel. Binnen een korte periode valt er veel haar uit en ontstaan er kale plekken op het hoofd.
 • Haaruitval op andere plekken op het lichaam
  Soms blijft de haaruitval beperkt tot de hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op het lichaam optreden. Kale plekken op de baard of wenkbrauwen zijn een teken dat het misschien wel om alopecia areata gaat.

WELKE BEHANDELING IS ER MOGELIJK?

Omdat de oorzaak van alopecia areata nog onbekend is, is de beste behandeling ervoor ook nog onzeker. In eerste instantie wacht de arts daarom af of de haren terugkeren. Toch is behandeling wel direct mogelijk indien gewenst. De behandelmethode hangt af van het stadium waarin de alopecia areata-patiënt verkeert.

Dermatologen kiezen over het algemeen voor de volgende behandelingen:

 • Medicijnen: Corticosteroïden, Ciclosporine, Dithranol of Minoxidil
 • Lokale immuuntherapie
 • Gentherapie
 • Lichttherapie
 • Behandeling met ultraviolet
 • Prikkeltherapie
 • Psychodermatologie
 • Alternatieve geneeswijzen

Haartransplantatie wordt afgeraden, omdat de getransplanteerde haren mogelijk weer uitvallen.

DE HAARGROEI BIJ ALOPECIA AREATA STIMULEREN

Omdat het vinden van de juiste behandeling vaak lastig is, raden we u aan om altijd alvast te kijken naar manieren om de haargroei bij alopecia areata te stimuleren. Daarmee voorkomt u niet dat er nieuwe kale plekken ontstaan, maar groeit het haar wel sneller terug.

Bij Mediceuticals® hebben we aantal shampoos en conditioners die deel uitmaken van onze Advanced Hair Restoration Technology lijn. Deze producten voorkomen overmatige haaruitval en gaan dunner wordend haar tegen. Daarnaast dringen ze door tot in de haarfollikels waar ze de aanmaak van nieuwe haargroei stimuleren. Gebruik uit deze haarverzorgingslijn altijd een shampoo en conditioner en gebruik ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Behandel de hoofdhuid daarna na met de Numinox spray. Spray de Numinox tweemaal daags van dichtbij op de hoofdhuid en verdeel met de vingertoppen over de gehele hoofdhuid. Spoel de spray niet uit. Na het aanbrengen kan de hoofdhuid een rode gloed vertonen en wat tintelen dit is een normale reactie en verdwijnt na circa 20 minuten.

Om de haargroei een extra boost te geven, hebben we bij Mediceuticals® ook nog een voedingssupplement. Het Bao-Med® supplement is 100% veganistisch en helpt bij het versterken van het haar, de huid en de nagels. Dat laatste is fijn als u door de alopecia areata ook last heeft van broze nagels die afbrokkelen.

EEN LEVEN MET ALOPECIA AREATA

Haaruitval door alopecia areata is vervelend. Zeker omdat de oorzaak van de auto-immuunziekte nog onbekend is en de behandeling nog onzeker. Een meevaller is wel dat het haar op de kale plekken op het hoofd vaak weer teruggroeit. Daar gaat alleen wel wat tijd overheen. Gun uw haar de tijd om terug te komen en ondersteun dat proces door de juiste producten te gebruiken. Bij veel haaruitval is het ook mogelijk om (tijdelijk) een pruik of haarstukje te dragen.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een afspraak maken bij ons in de kapsalon.